Surf Veiligheid

Hero
Fotograaf: Michal Pelka

Alles over

Omgevingsfactoren

Externe factoren die invloed hebben op jouw surfsessie.

Water kwaliteit

Waterkwaliteit is ook een belangrijke factor voor je surfplezier. Zeker als je op plekken surft waar industrie of een haven zit. Wees hier alert op voor je eigen gezondheid. Eerste signalen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld geur, kleur, troebelheid van het water. 

Via surfriders foundation kan je hier melding van maken mocht je gezondheidsklachten krijgen na een surf sessie. Ook als je geen directe klachten hebt maar wel twijfels over de kwaliteit.  

image

Strekdam / paalhoofden

Bij sommige stranden heb je strekdammen, die zijn er om de stroming te breken en het strand te beschermen. Bekijk met laagwater waar ze precies zitten, soms is het aangegeven door een paal met bord op de dam zelf of op de informatieborden bij het strand. 

Met hoogwater zitten de strekdammen onder water waardoor ze niet zichtbaar zijn. Dan ontstaat er een situatie waarin je jezelf kan verwonden, je board kan beschadigen aan de stenen of vast komt te zitten met je leash. Ook zal er ook een mui achtige stroming zijn, de zee op en de andere kant van de dam een stroming naar de kust. In Zeeland zie je vooral paalhoofden ipv strekdammen. Meestal een dubbele rij van palen de zee in.  

image

Havenhoofd

Bij sommige surfspots heb je een haven en dus ook een havenhoofd (Wijk aan Zee, Scheveningen, Hoek van Holland). Langs het havenhoofd heb je een mui stroming. De stroming bij een haven is harder dan normaal en daardoor kunnen zich andere situaties voordoen dan je verwacht. Stroming kan een totaal andere richting hebben dan je zou verwachten bij een getij stroom. Op de site van Surfweer vind je een gedetailleerde uitleg over de stroming bij havens. Daarnaast kan je een havenhoofd ook goed in je voordeel gebruiken om bijvoorbeeld beschutting te vinden voor de wind. 

image

Referentiepunt

Wanneer je goed voorbereid het water in gaat (kennis van het getij en de windrichting/kracht) is het altijd handig om een referentiepunt voor jezelf te bepalen. Dat is een punt op het strand wat niet kan verplaatsen waardoor je goed kan zien welke kant je zelf op beweegt ten opzichte van het punt. En of dit overeenkomt met wat je had verwacht, en actie kan ondernemen wanneer het anders is. 

image

Schuim

Het schuim ontstaat door afgestorven algen. De restanten worden door de golven opgeklopt tot schuim en komen door stroming en wind in de branding / bij de kust. Dit kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen wanneer verschillende oorzaken tegelijk vallen. 

Dit was ook het geval bij het surf drama op 11 mei 2020. De grote hoeveelheid algenresten in het water werd veroorzaakt door de relatief hoge temperaturen, maar vooral door het hoge aantal zonuren in april. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft naar aanleiding van het surfongeluk onderzoek gedaan naar de omstandigheden voorafgaand en tijdens het ongeluk. Zie hier het artikel van NIOZ voor meer info. 

image

Lid van NOC*NSF

Nederlands loterij

Contactgegevens

info@hsa.nl
Holland Surfing Association Postbus 82100 2508 EC, Den Haag The Netherlands

Postbank nr. 3127361 iBAN NL02INGB0003127361 BIC INGBNL2A KvK 's-Gravenhage 40409360

Social