Hero

Ter nagedachtenis aan Joost, Sander, Mathijs, Pim en Max.

Vandaag, 11 mei, precies vier jaar geleden verloren Sander, Joost, Pim, Mathijs en Max het leven in de Noordzee bij het noordelijk havenhoofd in Scheveningen door een noodlottig ongeluk. Niemand had vooraf ooit kunnen bedenken dat dit in Nederland zou kunnen gebeuren. Deze gebeurtenis ging daarom als een schokgolf door de Nederlandse surfgemeenschap en zelfs mondiaal is een surf ongeluk op deze schaal nog niet eerder voorgekomen. Een ontzettend verdrietige gebeurtenis die we nooit mogen vergeten en in de toekomst te allen tijde verkomen moet worden. 


De omstandigheden tijdens het ongeluk:

Het ongeluk is veroorzaakt door een meters hoge schuimlaag in de kom bij het noordelijk havenhoofd van Scheveningen. Deze meters hoge schuimlaag is door een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden van harde noordelijke wind, grote golven en veel algenresten tot stand gekomen. De harde noordelijke wind en golven zorgden ervoor dat de algenresten werden opgeklopt en accumuleerden bij het noordelijk havenhoofd. Tevens zorgden de harde wind en het opkomend getij ervoor dat er een harde stroming ontstond die parallel aan de kust richting het havenhoofd stroomde (van noord naar zuid). De situatie was zeer verradelijk doordat het schuim steeds hoger werd en op een gegeven moment ook ging bewegen door de veranderende omstandigheden. Zo veranderde de windrichting van noord/noordoost naar noord en door het opkomende getij veranderden de stromingen over de zandbanken dichtbij het strand. 

De grote hoeveelheid algenresten in het water werd veroorzaakt door de relatief hoge temperaturen, maar vooral door het hoge aantal zonuren in april. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft naar aanleiding van het surfongeluk onderzoek gedaan naar de omstandigheden voorafgaand en tijdens het ongeluk. Er worden veel metingen gedaan lang de Nederlandse kust, dus voor alle bovengenoemde parameters is er data beschikbaar die geanalyseerd kan worden. Zie hier het artikel van NIOZ voor meer info.

Hoe te verkomen dat het weer gebeurt:

Ondanks dat de oorzaak een uitzondelrijke samenloop van omstandigheden is geweest, is er een kans dat zo’n situatie zich weer voor zou doen. Daarom is het belangrijk voordat je het water in gaat, goed op de hoogte te zijn van de weersverwachting en zeecondities en op lokatie goed de omstandigheden observeert. Zie je veel schuim? Ga dan niet het water in en raadpleeg de KNRM! Het meest waarschijnlijk is dat de accumulatie van schuim voorkomt bij haven pieren die uitsteken in zee (Wijk aan Zee, Scheveningen en Hoek van Holland). De algenbloei komt voornamelijk voor in april en mei.


De reddingsactie door de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) :

De KNRM heeft met gevaar voor eigen leven en met onuitputtelijke energie en toewijding de reddingsactie uitgevoerd. Niet alleen op de dag zelf, maar ook de dagen erna zodat iedereen die nog niet op de dag zelf gevonden of gered was een waardig afscheid kon krijgen en de nabestaanden duidelijkheid kregen.

Dit jaar bestaat de KNRM 200 jaar. In het kader van het jubileumjaar zijn er vele activiteiten, evenementen en exposities georganiseerd. Tevens is er een podcast reeks opgenomen, ‘’Redders op Zee’’, waar Roelof Hemmen de meest indrukwekkende reddingsverhalen in de 200-jarige historie van de KNRM beschrijft. Redders, overlevenden en nabestaanden delen confronterende verhalen. Voor het eerst komen op deze manier verschillende perspectieven rond reddingsoperaties bij elkaar. Zo zijn er ook twee afleveringen van het surfongeluk opgenomen en wordt deze zwarte dag en de impact ervan op de betrokkenen op een zeer indrukwekkende gereconstrueerd. De afleveringen belichten de ervaringen van Arie en Marco, vrijwilligers van de KNRM Scheveningen, de impact op Marjolijn, de moeder van Max, door het verlies van haar zoon. Daarnaast deelt Ruurd, de enige die door de KNRM gered kon worden, omdat hij naar open zee is gezwommen, voor het eerst zijn aangrijpende verhaal.

Steun de KNRM en zijn vrijwilligers en doneer nu via deze link.

Namens de Nederlandse surfgemeenschap willen we de nabestaanden van de overledenen en iedereen die bij het ongeluk betrokken was veel sterkte wensen in deze verdrietige en moeilijke periode. Onze gedachten zijn bij Joost, Sander, Mathijs, Pim, Max en jullie.


Lid van NOC*NSF

Nederlands loterij

Contactgegevens

info@hsa.nl
Holland Surfing Association Postbus 82100 2508 EC, Den Haag The Netherlands

Postbank nr. 3127361 iBAN NL02INGB0003127361 BIC INGBNL2A KvK 's-Gravenhage 40409360

Social